Desa Kerayong Indah

Recently, the writer visited a housing development project known as Desa Kerayong Indah, Jeram, Kuala Selangor, nearby the Uitm Puncak Alam campus, Shah Alam. According to the information received, there are about 1,099 units of housing accommodation to be built on the project land. The construction agreements, between the state’s appointed contractor–Bumi Circle Sdn. Bhd (‘Bumi’), and the purchasers somewhere in September, 1999. This project should be completed by September, 2002. The prices ranged between RM 48,000.00 and RM 153,000.00 All the purchasers are Malays.

This project commenced when, on application, the purchasers were offered land lots to be developed by the State Government of Selangor, through the Kuala Selangor Land and District Office. Among the terms of the alienation of the said land lots was that, the purchasers had to enter into construction contracts with the appointed contractor—Bumi. In turn, Bumi was required, pursuant to the construction agreement, to complete the construction of the project in three years from the date of the agreement signed.

This housing project was later abandoned, as Bumi faced financial problems as there had no sufficient funds to extract and remove the hard granite found, during the course of construction, in and beneath the soil and land of the project site. Hitherto (November, 2008), the said project is still abandoned, without any parties interested to rehabilitate it

Based on the information received, there are many complaints and problems to the project, namely:

a)         Bumi used ‘block wall stones’ and not the ordinary wall stones as spelt out in the terms of the construction agreement;

b)         The width of the land areas where the respective housing units are to be erected and the width of each and every floor of the building unit is smaller than what had been provided in the construction agreement;

c)         The ‘retaining walls’ built separating out the different layers of the building rows, are more than 10 feets, being at variance with the one which had been promised by Bumi;

d)         Fraudulent architect certificates issued by the architect, might be on the instruction of the contractor (Bumi), in order to withdraw purchasers’ money dishonestly;

e)         The appointed architect was not registered with the Lembaga Arkitek Malaysia (LAM);

f)         The present Selangor State Government are not willing to rehabilitate the project;

g)        The purchasers have to pay monthly instalments to their Financiers (approximately amounting to RM 1,200.00, depending on the price of each unit), as substantial portion of their housing loans had been released by the Financiers to the contractor (Bumi), but they could not occupy the purported units as the units are abandoned. They too, have to rent other premises;

h)         The purchasers have to pay the assessment rates imposed by the local authority of the area—Majlis Daerah Kuala Selangor, even though the housing accommodation they purchased had yet completed, abandoned and could not be occupied;

i)         As the project cannot be completed on time in accordance with the construction agreement and has been abandoned since 2002 and given that the project site and the units have not been properly guarded, many construction materials and supplies, such as steels, ceiling roofs, windows facilities, door facilities and electrical facilities have been stolen and damaged by irresponsible parties. 

Viewers may surf the web-site of the said abandoned housing project, to get deeper information, at http://desakerayongindah.blogspot.com/

See also the pictures taken. 

kerayong32

kerayong33

kerayong34

kerayong35

kerayong36

kerayong37

kerayong38

kerayong39

kerayong40

kerayong41

 kerayong30

 kerayong29

kerayong27

kerayong23

kerayong22

 

kerayong20

kerayong14

kerayong17

kerayong14

kerayong13

kerayong111

kerayong10

kerayong4

kerayong2

 

21 responses to “Desa Kerayong Indah

  1. Habibah Binti Aslah

    I’m not yet joining the claimant of the loss due to insufficient documents related. Kindly give an assistance. Thank you.

    • Assalamualaikum,

      You may commence a fresh legal action against the defaulting developer or you may also apply to the court to join with the other plaintiff purchasers. Please contact the current lawyer who is handling the case in court.

      Dr. Nuarrual Hilal Md. Dahlan

  2. farizan zainuddin

    Saya jauh ketinggalan dlm hal2 tuntutan ini. Apa yg boleh saya lakukan di saat terlewat begini kerana saya baru dapat tau berkenaan tuntutan ini. Sila juga berikan nama & nombor yg boleh dihubungi untuk membantu saya, juga mungkin beberapa pembeli lain yang terketinggalan seperti saya. trima kasih.

  3. Assalamualaikum,

    Saudara boleh menghubungi Jawatankuasa Pemulihan Projek, khususnya Encik Kamarol, untuk mendapatkan penerangan dan tindakan lanjut.

    Sila hubungi saya untuk maklumat lebih lanjut

    1) nuarrualhilal@gmail.com
    2)nuarrualhilal@hotmail.com
    3)nuarrualhilal@yahoo.com

    Dr. Nuarrual Hilal Md. Dahlan
    Colgis
    UUM

  4. Salam, Bagaimana nak turut dalam kes saman DKI

    • Waalaikum salam,

      Tuan/puan boleh menghubungi Encik/Prof Kamarul sebagai pengerusi jawatankuasa bertindak pembeli di talian: 019-226 2125

  5. salam…..hampir 10 tahun menunggu rumah desa kerayong ni nak siap…sampai sekarang masih terbengkalai…Baru2 ni saya ada bertanya dengan Lembaga Perumahan di Negeri Selangor. Pegawai di sana mengatakan ada satu pemaju nak tak over. Tak silap saya KLIA Primier Holding. Itupun kalau ada persetujuan dengan Kerajaan Negeri Selangor. Saya berdoa sangat2lah agar Pemaju Baru dan Kerajaan Negeri Selangor mengambil langkah2 positif utk menyiapkan projek ini. Sesiapa yang nak rumah ni siap dan yang tak menyaman mana2 pihak berusahalah bertanya dan berdoalah agar dimakbulkan doa kita. Aminn

    • Waalaikum salam,

      Saya bersimpati dengan nasib yang menimpa saudara.

      Namun begitu, pada pandangan saya, projek perumahan itu sukar untuk dipulihkan. Untuk itu, saya berpendapat, saudara boleh menyaman pemaju untuk mendapatkan kembali wang dan segala gantirugi dan kehilangan.

      Untuk memulihkan projek saudara, pada pendapat saya memerlukan kos yang besar. Mungkin kerajaan Malaysia dan kerajaan negeri Selangor dapat membantu. Cuba hubungi Perdana Menteri dan Menteri Besar bagi mendapatkan bantuan.

      Selamat berjuang.

      Sekian

      Dr. Nuarrual Hilal Md. Dahlan
      Kamar 3030
      Colgis
      UUM
      Sintok
      Kedah Darul Aman

  6. Permasalahan rumah terbengkalai ni memang perit. Sudahlah tiap2 bulan saya membayar ansuran rumah ni di bank. Kalau tak jelas ansuran nama akan blacklist dan kalau tidak membayar boleh jatuh muflis. Apa yang saya difahamkan walaupun kita hendak menyaman pihak2 tertentu hutang bank tetap berjalan. Jadi adakah mengambil langkah saman menyaman ni membolehkan hutang saya ni dibekukan? Adakah langkah menyaman yg sudah tentu duit akan dikeluarkan utk bayar peguam ni pasti menyelesaikan masalah? Dan tidak ada ke ikhtiar lain selain hendak menyaman dan berapa lama lagi keperitan ni akan berakhir? Cadangan Tuan untuk jumpa Perdana Menteri yang kita kasihi ni agaknya mungkin berkesan. Manalah tau berhasil!!!!

    • Assalamualaikum,

      Memang kronik masalah saudara. Projek perumahan saudara ini bukan di bawah kawalan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Ia dibuat antara para pembeli dan kontraktor/pemaju.

      Pada pandangan saya, para pembeli perlu bersatu dan bertindak atas satu suara. Beberapa langkah boleh diambil (kalau tak ambil langkah-langkah masalah tidak boleh selesai juga). Langkah-langkah itu adalah:

      1) Menubuhkan jawatankuasa bertindak pembeli;
      2) Saman kontraktor/pemaju – batalkan perjanjian jual beli dan minta semua wang yang telah dibayar dan minta gantirugi;
      3) Report polis dan report kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan kerana kontraktor/pemaju tiada lesen pemaju.
      4) buat memorandum kepada Perdana Menteri, Menteri Besar, bank-bank berkenaan dan Gabenor Bank Negara.
      5) kepada pihak bank mohon penangguhan pemotongan bayaran ansuran bulanan sehingga rumah siap.
      6) Buat press statement – banyak kali – bagi memberi tekanan kepada pihak berkuasa.
      7) Mohon bantuan daripada PM, Kementerian Kewangan dan sebagainya bagi memulihkan projek dan melantik kontraktor/pemaju baru.
      8) Buat perkara-perkara di atas bertubi-tubi sampai berjaya.
      9) Bersabar.

      Dr. Nuarrual Hilal Md. Dahlan
      Kamar 3030
      Colgis
      UUM
      Sintok
      Kedah Darul Aman

  7. Salam…..ada sesiapa tahu perkembangan terkini Projek Desa Kerayong Indah yang dah tak berapa nak indah tu. Kalau tahu cubalah cerita skitttt..Rindu nak dengar perkembangan terbaru. Ada ura2 nak diteruskan ke atau sama jer macam 10 tahun dulu.

  8. Farizan Zainuddin

    salam sdr halim.

    sdr boleh ke blog rasmi badan bertindak DKI di http://desakerayongindah.blogspot.com/
    memang malang nasib para pembeli macam kita ni, sentiasa ditipu dan yg lebih pedih lagi kerajaan seperti tak mampu nak berbuat apa2. dan yg paling menyakitkan ialah pemaju spt kebal, seolah tidak mampu ditembusi oleh undang2 yg sedia ada. sehingga kini, mereka spt bebas dan tak bersalah!

    Kpd Dr Hilal, terima kasih atas pandangan Dr, saya akan cuba postkan cadangan Dr ke blog berkenaan.

  9. Selamat berjuang.

    Better tuan-tuan saman sahaja pemaju, kontraktor, kerajaan negeri (exco kerajaan negeri) – termasuk pejabat tanah, jabatan perancang bandar, majlis daerah dan majlis perbandaran (kerana bagi kelulusan merancang, building plan, kelulusan tanah dan sebagainya). Untuk bagi pengajaran supaya berhati-hati di kemudian hari.

    Terima kasih

    Dr. Nuarrual Hilal Md. Dahlan ACIS
    Kamar 3030
    Kolej Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa
    UUM
    Kedah Darulaman

  10. Boleh saya tahu apa pendekatan pbt utk menangani projek perumahan terbengkalai? Terima kasih

  11. PBT = Pihak Berkuasa Tempatan, sama ada Majlis Perbandaran atau Majlis Daerah boleh membantu memulihkan projek perumahan terbengkalai dengan cara memudahkan urusan berkaitan dengan kelulusan kebenaran merancang, approved plans dan Sijil Layak Menduduki (CF) atau CCC.

  12. abdul hamid bin shaari. Mobile 017-605 1769

    I’m not yet joining the claimant of the loss due to insufficient documents related. Kindly give an assistance. Thank you.

  13. Nurul Farahanis Binti Zamri

    Assalamualaikum, saya wakil kepada bapa saya ingin bertanya,bagaimana mahu membuat tuntutan ? saya perlu menghubungi siapa ? Terima Kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s