Rencana Utama, Kosmo, 3 haribulan November, 2008: ‘Bina dulu baru jual’

‘SAYA perlu bayar RM1,200 sebulan selama 20 tahun kepada bank, namun rumah yang saya beli masih belum siap kerana terbengkalai.

“Perjanjian jual-beli pembinaan rumah telah ditandatangani pada Jun 1999 dengan pembinaan sepatutnya siap pada Jun 2002, tetapi sehingga hari ini rumah itu tidak disiapkan dan terbiar begitu sahaja,” keluhan Kamarolzaman Ismail kepada Bernama mengenai rumah yang dibelinya di sebuah projek perumahan berdekatan Puncak Alam, Selangor.

Di Seri Kembangan pula, kes hampir sama melibatkan 561 pembeli rumah teres satu tingkat dengan rumah-rumah itu sepatutnya disiapkan oleh pemaju pada tahun 2005.

“Sehingga November 2008, unit-unit rumah itu masih belum disiapkan,” kata Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan dan Pembeli Mat Ali Hanafiah Mohamed yang mewakili para pembeli rumah di projek itu.

“Kami juga terpaksa membayar bayaran ansuran bulanan kepada pihak bank selain tempoh yang lama bagi mengelakkan daripada disaman oleh pihak bank selain terpaksa membayar sewa rumah yang kami duduki sekarang,” keluhnya.

Kamarolzaman dan Mat Ali antara pembeli rumah yang telah banyak kali berjumpa dengan pihak berkuasa bagi mencari jalan memulihkan projek rumah terbengkalai masing-masing namun hasilnya tetap menghampakan.

Meskipun saban tahun masalah projek perumahan terbengkalai dipaparkan di dada akhbar tempatan, televisyen dan radio, namun tiada tindakan berkesan yang diambil oleh pihak berwajib bagi menangani permasalahan yang dihadapi oleh para pembeli projek perumahan dalam kategori itu.

Menurut statistik Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), projek perumahan terbengkalai dikesan sejak tahun 1970-an. Hari ini projek perumahan terbengkalai masih lagi berlaku dan bilangannya dijangka terus meningkat khasnya memandangkan keadaan ekonomi semasa yang tidak memberangsangkan.

Menurut statistik kementerian, jumlah projek perumahan terbengkalai setakat Jun 2005 ialah 277 projek yang melibatkan 50,183 pembeli, 75,356 unit rumah dan dianggarkan bernilai RM7.033 bilion.

Menurut pensyarah undang-undang di Universiti Utara Malaysia (UUM), Nuarrual Hilal Md. Dahlan, jumlah tersebut tidak menunjukkan gambaran sebenar akan masalah itu di seluruh negara. Ini kerana ada di antara projek perumahan berkenaan tidak disenaraikan dalam kategori projek perumahan terbengkalai atau fail projek telah dihapuskan.

“Apatah lagi, jumlah yang dilaporkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan tempatan tidak mengambil kira projek perumahan yang dilaksanakan oleh kontraktor bebas, koperasi dan pemaju lain yang tidak tertakluk kepada Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (Akta 118) dan projek perumahan terbengkalai di Sabah dan Sarawak.

“Justeru, sekiranya projek ini juga diambil kira, sudah tentu jumlah sebenar projek perumahan terbengkalai di Malaysia lebih tinggi. Ini harus membuka mata kita memikirkan bagaimana mengelakkan projek rumah terbengkalai dan memastikan hak serta kepentingan pembeli sentiasa terpelihara,” katanya.

Punca projek terbengkalai

Menurut beliau, antara punca projek perumahan terbengkalai adalah kelemahan sistem pembangunan projek perumahan yang sedia ada, kelemahan undang-undang dan kelesuan penguat kuasaan di pihak kementerian, badan penguatkuasa tempatan dan negeri, agensi-agensi teknikal dan pihak perancang.

Pokok kepada permasalahan itu adalah kurangnya azam politik bagi melaksanakan pembaharuan dalam sistem pembinaan projek perumahan secara signifikan dan radikal walaupun permasalahan tersebut telah wujud sejak 1970-an lagi.

Menurut beliau, jika projek perumahan di Malaysia melaksanakan sistem bina dan jual sudah tentu masalah projek perumahan terbengkalai tidak akan timbul.

Sistem bina dan jual contohnya, dilaksanakan di Singapura dan di New South Wales, Australia. Di Singapura, sistem pembinaan ini dipacu oleh Lembaga Perumahan dan Pembangunan Singapura (HDB) di bawah kawalan Kementerian Pembangunan Nasional.

Mencontohi Singapura, kata beliau kerajaan perlu mensyaratkan hanya satu badan kerajaan yang mempunyai dana mencukupi sahaja dibenarkan melaksanakan projek perumahan di seluruh negara.

Badan kerajaan itu akan melaksanakan projek perumahan secara bina dan jual seperti yang dilaksanakan oleh HDB di Singapura.

Maksud pembinaan secara bina dan jual adalah pemaju hanya boleh menjual unit-unit rumah yang telah siap sepenuhnya berserta dengan Sijil Penyiapan dan Pematuhan (CCC) serta hak milik unit rumah tersedia untuk didaftarkan atas nama pembeli.

Nuarrual Hilal berkata, sistem insurans pembinaan projek perumahan, yang dilaksanakan di New South Wales juga wajar dilaksanakan di Malaysia. Ini bagi memastikan sesuatu projek perumahan itu dapat disempurnakan sekiranya pemaju gagal menyiapkannya atas alasan tertentu.

Pembaharuan sistem perundangan

Secara ringkasnya, pembaharuan yang menyeluruh wajar dibuat bagi undang-undang tanah (Kanun Tanah Negara 1965), undang-undang perancangan, undang-undang bangunan dan undang-undang perumahan, Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976, Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974, Undang-undang Kecil Bangunan 1984 dan Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966.

Pembaharuan itu termasuk mengadakan peruntukan undang-undang khusus bagi mengawal selia pemulihan projek perumahan terbengkalai.

Beliau berpendapat, walaupun beberapa peruntukan telah diperkenalkan dalam akta-akta itu pada tahun 2007, ini tidak memadai kerana kelemahan sistem pembangunan projek perumahan di Malaysia masih lagi ketara, lebih-lebih lagi melibatkan projek perumahan terbengkalai.

Memandangkan sistem pembinaan perumahan di Malaysia yang sedia ada gagal untuk membendung kemelut projek perumahan terbengkalai, beliau menyarankan agar orang awam hanya membeli unit-unit rumah yang siap dibina dengan CCC.

“Mungkin harganya lebih sedikit, namun pembeli tidak pening kepala.

“Kerajaan perlu mengambil langkah yang benar-benar berkesan, termasuk melaksanakan cadangan di atas, bagi mengelakkan ketidakyakinan orang ramai, pelabur tempatan dan luar negeri terhadap industri perumahan negara dan sektor perbankan kerana permasalahan projek perumahan terbengkalai,” kata beliau mengakhiri temu bual.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s