Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN)

Tiada Kompromi Soal Akidah

From http://himpun.org/tiada-kompromi-soal-akidah (accessed 17 October, 2011)

UTUSAN: Apa yang mendorong kepada kewujudan gagasan Himpunan Sejuta Umat (HIMPUN) ini?

MOHD. AZMI: Beberapa minggu lalu beberapa pimpinan NGO Islam telah mengadakan perbincangan mengenai isu kes-kes murtad yang dilaporkan berlaku di kalangan orang Melayu dan mualaf di negara ini.

Kami mendapati sejak kelakangan ini ada perkembangan tidak sihat mengenai gejala pengembangan agama selain Islam di kalangan orang Islam. Walaupun larangan hal ini jelas tertera dalam Perlembagaan Persekutuan, namun ternyata ada pihak yang mencari celah untuk melepasi halangan ini dengan melakukan penyebaran secara halus.

Kami mengesan hal ini bukan sebagai suatu reaksi spontan kepada satu atau dua kes tetapi ternyata ada gambaran lebih besar lagi sedang berlaku di sebalik apa yang kelihatan di lapisan atas.

Sementara ada usaha halus pihak pengembang agama Kristian mendekati orang Islam, ada pula kes-kes mencabar kedudukan undang-undang Islam dalam mahkamah dan juga mempersoalkan kedudukan Islam dalam pelbagai forum dan tulisan dalam media di negara ini atas nama hak kebebasan bersuara dan hak asasi manusia.

Walaupun murtad ada yang menganggap suatu isu yang terpencil di kalangan orang Melayu namun hal ini nampaknya tidak seperti yang dibayangkan.

Ada rancangan yang teratur dan penuh strategi untuk memurtadkan orang Melayu dan mualaf. Kejadian yang berlaku di beberapa bandar di negara ini yang dikesan ada kegiatan pemurtadan orang Melayu ternyata bukan suatu gejala yang patut dilihat secara angka.

Akan tetapi hendaklah dibaca sebagai suatu gerakan untuk menggugat hal yang paling asasi dalam pegangan umat Islam iaitu akidah.

Oleh itu HIMPUN ditampilkan sebagai suatu kebangkitan umat Islam bahawa persoalan akidah umat dan kedudukan Islam di negara ini tidak boleh dikompromi.

Bagi kami kes murtad jangan hanya dilihat pada satu atau dua kes sahaja. Cukup satu kes sudah sepatutnya menyedarkan umat Islam bahawa akidah umat perlu diselamatkan.

Kenapa diistilahkan sejuta? Bukankah jumlah sejuta itu tidak realistik?

MOHD. AZMI: Keprihatinan umat terhadap persoalan akidah kami yakini adalah lebih besar daripada cuma angka sejuta. Sejuta adalah simbol keprihatinan semua umat Islam yang ada di Malaysia khususnya dan umat Islam seluruh dunia amnya.

Jeritan sejuta adalah lambang semarak suara umat yang tidak akan diam bila menyentuh soal akidah dan kedudukan Islam. Kami yakini pada hari perhimpunan itu di Stadium Shah Alam nanti, seluruh umat Islam di negara ini bersama-sama sehati dan sejiwa untuk menegaskan mesej mempertahankan akidah Islam.

Apa matlamat HIMPUN?

Ia bermatlamat menyatukan umat Islam dalam satu saf yang sama untuk menegaskan pendirian mempertahankan akidah Islam. Ia akan merupakan “permuafakatan akbar” seluruh umat Islam tanpa mengira aliran mahupun kepentingan agar bersatu mempertahankan akidah.

HIMPUN juga bermatlamat mengangkat keprihatinan, menggugah kesedaran dan menuntut tindakan supaya pihak-pihak yang berkuasa serta pihak yang berniat untuk menggugat akidah umat Islam berhenti daripada meneruskan agenda itu.

HIMPUN meletakkan hadaf yang utama iaitu memastikan bukan sahaja akidah Islam dipertahankan malah penghayatannya hendaklah disemarakkan agar seluruh aspek kehidupan umat akan tunduk dan diselaraskan dengan prinsip yang terkandung dalam makna akidah tauhid berdasarkan al-Quran dan as-sunnah.

Sementara itu kami juga ingin menyampaikan mesej kepada seluruh rakyat berbilang kaum dan agama di negara ini bahawa umat Islam mahu kedudukan istimewa Islam dihormati. Matlamat kami ialah agar jangan dilihat isu murtad ini isu sampingan dan dilihat dari sudut kebebasan beragama seperti negara lain.

Apakah acara yang akan berlaku dalam HIMPUN?

Perhimpunan akan diserlahkan dengan acara yang memenuhi matlamat tersurat dan tersirat iaitu menyatukan umat Islam dengan kalimah tauhid dan membina kekuatan menangkis segala rancangan pihak luar untuk menghakiskan kuasa umat Islam dan menukar pegangan umat Islam.

HIMPUN akan menghadirkan pemidato-pemidato khas dari dalam dan luar negara untuk menyatakan keperluan semua umat Islam mengambil sikap waspada terhadap gugatan akidah.

Apakah HIMPUN melibatkan politik?

HIMPUN mengundangkan seluruh umat Islam dari semua kelompok. Ia merentas aliran politik. Ia tidak didalangi oleh kelompok politik tetapi didokong oleh seluruh umat.

Perhimpunan ini hanya mahu menumpu kepada persoalan pegangan akidah umat Islam yang mahu diperkukuh dan dipertahankan. Mana-mana umat Islam dari mana-mana aliran politik diundang bersama-sama memikul tanggungjawab agar semua kaum Muslimin bersatu atas akidah tauhid.

Apa kesan yang diharap akan dicapai oleh HIMPUN?

HIMPUN berharap umat Islam akan berhimpun secara besar-besaran seterusnya berlanjutan menjadi saluran penyuaraan umat untuk mengangkat isu akidah dan kedudukan Islam di negara ini.

Malah HIMPUN boleh menjadi penggerak supaya ia akan menyatukan umat Islam di peringkat nasional dan serantau.

Pelbagai gerak kerja lanjutan di peringkat negeri dan daerah akan dilaksanakan. Kempen nasional dan serantau akan digerakkan secara massa bagi membangkitkan kesedaran berpersatuan di kalangan umat Islam. Risalah, buku serta forum mengenai murtad akan diketengahkan kepada masyarakat.

Sumber : Utusan edisi 11 Oktober 2011 (emphasis added)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s